Mensen zijn het meest effectief, vitaal en succesvol
als ze werk doen dat dicht bij de eigen unieke kern ligt
Talentontwikkeling maakt energie vrij!
Herkent u zich in deze vragen?
- Hoe kun je verborgen talent aan de oppervlakte brengen?
- Hoe laat je je medewerkers/sters stralen?
- Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelplan?
- Hoe kan ik de wendbaarheid van medewerkers/sters vergroten?
- Hoe kun je de match tussen functie en medewerker toetsen?
Waarom is talentontwikkeling belangrijk?
Elk mens beschikt over een uitgebreid palet van talenten en vaardigheden. Talenten zijn er van nature, worden als vanzelfsprekend gedaan, kosten relatief weinig energie en zijn vervullend van zichzelf. Vaardigheden daarentegen zijn aangeleerd. Ze vragen meer energie. Wil je medewerkers – en daarmee dus ook de organisatie – laten floreren, dan is een takenpakket en/of rol waarin de medewerker verhoudingsgewijs meer van zijn talent kan inzetten en verder ontwikkelen een voorwaarde.
Hoe werkt talentontwikkeling?
Hoe kun je takenpakketten en rollen zo afstemmen op medewerkers of binnen een team dat iedereen tot zijn of haar recht komt?
- Door de doelen, opdracht en taken van de organisatie, afdeling of team helder te hebben
- Door drijfveren en talenten bij medewerkers te ontsluiten
- Door bewustzijn van medewerkers op hun drijfveren, talenten en ontwikkelzin te stimuleren
- Door een dialoog aan te gaan over talentontwikkeling
Wat biedt MACON?
TALENTEN MOTIVATIE ANALYSE (TMA)
De Talenten Motivatie Analyse (TMA) is een uitermate geschikt assessmentinstrument om medewerkers inzicht te geven in hun persoonlijke talentvoorkeuren. Het unieke van dit instrument is dat ontwikkel- en toekomstgericht is. Het biedt alle mogelijkheden om verdiepend met elkaar in gesprek te gaan om de fit tussen de talenten van de medewerker en de taken vanuit de functie op elkaar af te stemmen.
Een medewerker die de TMA maakt, wordt gespiegeld in zijn persoonlijke behoeften, talentvoorkeuren en voorkeursgedrag. Dat versterkt het zelfbeeld, geeft inzicht in ontwikkelmogelijkheden, motivatie en geeft input voor een optimale taakafstemming. De TMA kan ook het startsein zijn voor verdere persoonlijke en/of professionele ontwikkeling in de vorm van coaching of een opleiding. Wordt de TMA ingezet om de geschiktheid of ingroei in een specifieke functie te toetsen, dan kan vooraf een functie- of competentieprofiel gemaakt worden. Aanvullend kunnen ook een 360-gradenfeedback en capaciteitentest worden ingezet.
Als alle medewerkers van een team een TMA maken, kunnen de uitkomsten bij elkaar gevoegd worden, zodat er een beeld van het team ontstaat. Het doel van een teamanalyse is te ontdekken welke talenten/competenties aanwezig zijn in een team, waar teamleden elkaar aanvullen of juist versterken. Als mensen elkaars sterke talenten kennen, krijgen ze begrip voor elkaar en kunnen ze elkaars talenten ook benutten. Ook kan duidelijk worden welke competenties het team zich nog kan ontwikkelen. tma flyer 2018
DRIJFVERENSCAN
Een procesversneller bij loopbaan-, communicatie – en samenwerkingsvragen is de Drijfverenscan van Intodrives. De scan brengt de centrale drijfveren van de medewerker in beeld. Welke waarden zijn belangrijk en kleuren het gedrag van de medewerker? Ook laat deze scan zien met welke waarden en dus gedrag van anderen de medewerker meer of minder moeite heeft.
Vaak zijn we ons niet zo bewust van de reikwijdte en impact van onze drijfveren. De scan geeft de verdeling van de drijfveren weer. In de de scan worden er zes benoemd. Welke twee zijn dominant en zijn bepalend voor het gedrag en welke drijfveren worden als minder belangrijk ervaren? Dat is waar de medewerker inzicht in krijgt. Dit versterkt het zelfbeeld van de medewerker en geeft inzicht in zijn motivatie. Ook geeft het richtingaanwijzers voor verder groei en ontwikkeling op persoonlijk en/of professioneel vlak.
Maken alle medewerkers van een team de Drijfverenscan en volgt daarop een teamsessie, ontstaat begrip voor elkaars zienswijze en is het een ingang om de onderlinge communicatie te verbeteren. Intodrives-drijfverenscan-infographic-indiv-en-teams (2)
Wanneer een talenten- of drijfverenanalyse inzetten?
Afhankelijk van de vraag kan de TMA of de Drijfverenscan worden ingezet. In sommige situaties kunnen ze elkaar ook aanvullen. De TMA richt zich meer op vertalen van talenten naar competenties en de Drijfverenscan toont de onderliggende drijfveren. Welk instrument ook wordt ingezet, beiden stimuleren de dialoog tussen medewerker en leidinggevende over passie, talent, ontwikkelmogelijkheden, vitaliteit en bijdrage. Ze dragen enerzijds bij aan de afstemming tussen mens en organisatie en anderzijds geeft het input voor Leven Lang Ontwikkelen en Duurzame Inzetbaarheid.
De analyses kunnen ingezet worden in onder meer de volgende situaties:
- als onderdeel van loopbaanontwikkeling
- ter voorbereiding op een ontwikkelgesprek
- bij werving en selectie
- bij teamontwikkeling
- in het kader van duurzame inzetbaarheid
- in het kader van talentontwikkeling
- ter bevordering van mobiliteit
- als onderdeel van een outplacementtraject
Volg me op