Na een aantal omzwervingen, vindt ze een baan die haar hart heeft. Zowel de organisatie, haar plek en de taak passen als een op maat gemaakte jas. Met alles wat ze heeft, leeft ze zich helemaal uit in deze baan. Het levert haar veel plezier en voldoening op. En toch …
interne spanning
Na verloop van tijd begint er iets te knagen. Er komen twijfels: “Kan ik dit wel?”, “Doe ik het wel goed?”. De twijfels beginnen elkaar op te volgen en al snel is de gedachtentrein niet meer te stoppen. Het voed haar onzekerheid. Ze gaat harder haar best doen en trekt meer klussen naar zich toe vooral om zichzelf maar te bewijzen dat ze het wel kan. Een onderhuidse interne spanning groeit.
collega’s
Wat zien haar collega’s eigenlijk? In ieder geval niet haar onzekerheid of twijfels. Ze zien een hard werkende collega die hart heeft voor haar werk en de organisatie. Ze is erg precies en betrouwbaar. Ze regelt het wel en zoekt zaken tot op de letter uit. Het is wel fijn om klussen op haar bordje te leggen. Hebben ze daar een schuldgevoel over? Nee, hoor! Ze biedt zich toch aan. Het is wel fijn zo’n collega.
externe spanning
Voor de medewerkster in kwestie werd het uiteindelijk onhoudbaar. Naast de ervaren interne spanning en de ervaren werkdruk als gevolg van een hogere inzet, werd ook de externe werkdruk nog eens opgevoerd doordat collega’s steeds vaker een beroep op haar komen doen. De bom barst. Een simpele vraag van haar leidinggevende wakkert woede aan en levert een tranendal op. Ze weet het allemaal niet meer en heeft geen grip meer op haar werk. Een externe coach wordt ingeschakeld.
onderzoek
In het coachtraject werd al snel duidelijk, dat haar capaciteiten en de uitdagingen waarvoor ze feitelijk staat in balans zijn. Het is een innerlijke dynamiek die haar ‘onderuit haalt’. Een innerlijke dynamiek die al jong in haar leven voedingsbodem heeft gevonden. Opgegroeid in een gezin waar vooral aandacht was voor de dingen die niet goed waren, waar complimentjes en waardering niet in de woordenlijst voorkwamen, heeft zich geen gezond gevoel van eigenwaarde kunnen ontwikkelen.
levensbehoeften
Tot de eerste levensbehoeften van een kind behoren o.a.: gezien, gehoord en gewaardeerd worden. In een situatie waarin het kind waardering ontbeert, gaat het kind alles op alles zetten om toch waardering te krijgen. Tegelijkertijd ontstaat er een innerlijke dynamiek waarin twijfel en onzekerheid over de eigen prestaties een hoofdrol speelt. Terwijl in het heden de context anders is, herhaalt de innerlijke dynamiek zich nog steeds. Weliswaar onbewust.
verandering
Toen medewerkster zich bewust werd van deze innerlijke dynamiek, ontstond er ruimte om deze dynamiek te herschrijven. Het zelfbeeld werd versterkt en het geloof en vertrouwen in de eigen talenten en vaardigheden werd opgefrist. Hoewel de baan haar uiterlijk paste als een maat gemaakte jas, opereerde de mens in de jas vanuit een onbewuste innerlijke dynamiek, welke verantwoordelijk was voor een flinke dosis spanning en stress. Taak en capaciteiten kunnen mooi op elkaar afgestemd zijn, dat is de objectieve buitenkant. Oog hebben voor de persoonlijkheid van de medewerker/ster zorgt voor een optimale en stressarme fit tussen de jas en de mens die de jas draagt.
Connie van der Zwan is levens-loop-baancoach en begeleidt sinds 2005 vanuit MACON loopbaancoaching mensen vragen op het gebied van leven en werk. Ze is aangesloten bij de NOLOC en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals. www.maconloopbaancoaching.nl en www.burnoutenstress.nl
Deze column is geplaatst op de website van www.overpreventie.n
Volg me op: