Onlangs vergezelde ik mijn echtgenoot naar een evenement waar prijzen voor innovatie werden uitgereikt. Tijdens de uitreiking ontstond er een spontane interactie met de achterban van één van de winnaars. De achterban kwam met de aanbeveling om te stoppen met ‘ja, maar’.
JA
De woorden ‘ja, maar’ triggerde mij. Ik heb daar een paar dagen op zitten kauwen. Waar gaat het nu eigenlijk om bij ‘ja, maar’. In het ‘ja’ zit de bevestiging. ‘Ja, een goed idee!’, of ‘Ja, dat ga ik anders doen!’ Kortom, positief, bereid, open en ontvankelijk.
NEE
Daarna komt de ‘maar’. De ‘maar‘ spreekt het ‘ja’ tegen. Feitelijk komt met de ‘maar’ het NEE. Er worden drempels opgeworpen, voorwaarden gesteld en onmogelijkheden benoemd. ‘Ja, dat ga ik anders doen, MAAR eigenlijk ligt het niet aan mij!’ ‘Ja, dat is een goed idee, MAAR het is niet uitvoerbaar.’ Het ‘maar’ is negatief, ontkennend, gesloten en afwijzend.
In slechts twee woorden een JA en een NEE. Verwarrend! In de praktijk is meestal de MAAR sterker dan het JA. Idee af geserveerd, verandering weggestemd, de deur naar de uitdaging dicht, een deksel op het creatieve vermogen.
ONDERZOEK
Er is wel een eerste vonk van enthousiasme; het JA. Wat maakt nu dat we die vonk direct uitblazen. En wel in een splitsecond. Wat gebeurt er in die nanoseconde tussen het JA en de MAAR? Dat is een interessant onderzoeksgebied. Welke overtuigingen over jezelf, de ander of wereld zijn zo automatisch dat je het niet eens in de gaten hebt? Welke emotie is het die je ermee uit de weggaat? Is het bang of boos? Of is er misschien een loyaliteit, die maakt dat je deuren dicht doet, voor ze geopend zijn.
VERRUIMING
Bij de prijswinnaars heeft het stoppen met ‘ja, maar’ gezorgd voor een bijzondere product vernieuwing. In het werk en de persoonlijke beleving bracht het energie, plezier, verruiming, succes en enthousiasme. Wat heb jij aan te kijken, om het JA een kans te geven. Om de ruimte tussen het JA en de MAAR op te rekken? Zodat je open en ontvankelijk kunt gaan onderzoeken? En als het uiteindelijk toch niet klopt, dan kan het nee altijd nog.
Benieuwd naar hoe jij zelfbewuster kunt communiceren? In de training Voluit in Verbinding onderzoeken we wat jou beweegt en tegenhoudt om voluit de ander te ontmoeten. Voluit de ander ontmoeten en de deur naar creativiteit open zetten.
Connie van der Zwan
Volg me op: