Lente geluk
Nederland staat op de vierde plek op een lijst van landen waar de mensen het gelukkigst zijn. Zo stond in april 2012 in een geluksonderzoek van drie economen te lezen. Dat klinkt heel mooi in tijden van een afnemende economie en politieke onrust.
Doel
Ik vroeg mij af: Stel dat ik op een zaterdag in een winkelcentrum ga staan en alle passanten vraag hun geluksgevoel een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. Waarbij 0 staat voor diep ongelukkig en 10 voor het ultieme geluk. Welk cijfer zouden ze dan geven? Zijn dat allemaal achten? Nee, natuurlijk niet! Hoe je geluk ervaart, is persoonlijk en wordt door meerdere factoren bepaald. Toch merk ik om mij heen, en ook bij mijzelf, dat we veelal streven naar geluk, naar levensvreugde, naar genieten, naar je optimaal voelen, naar werkplezier, naar….. (vul je eigen keuze maar in).
Geluk, werkplezier en genieten lijken daarmee doelen op zich. En wat doen we ervoor? Hard werken! Zo hard werken dat we er regelmatig ziek van worden. Opvallend is dat het aantal klachten van overspanning en burnout toeneemt. Ook bij jongeren.
Uitkomst
Geluk, levensvreugde en werkplezier zijn eigenlijk wel grote abstracte begrippen. Wat is nu geluk? Mijn overpeinzing bracht mij bij de volgende stelling: Als we geluk nu eens kleiner maken en zien als resultaat van de dingen die we doen. Het lijkt een miniem verschil: geluk als doel of geluk als uitkomst, maar volgens mij heeft het een groot effect. In beeld ziet er dan zo uit:
Nu doen
Het gaat er naar mijn idee vooral om, dat we NU de juiste dingen doen. Een aandachtsverschuiving dus. Wat heb je vandaag gedaan om je abstracte doel, voelbaar te maken in het hier-en-nu. Ik nodig je uit jezelf eens af te vragen: “Welke grote (abstracte) doelen streef ik na?” Onderzoek vervolgens hoe jij van je doel een uitkomst kunt maken in het hier-en-nu, door je af te vragen: “Wat heb ik vandaag gedaan om mij (gelukkig) te voelen?” “Wat heb ik nagelaten?” “Wat ga ik morgen anders doen?”
Werk
Als het over werkplezier gaat denk ik direct aan het begrip flow. Flow ontstaat als de vaardigheden waarover je beschikt en de uitdaging waarvoor je staat zodanig op elkaar afgestemd zijn, dat je opgaat in je werkzaamheden en de tijd vergeet. Na afloop heb je een euforisch gevoel. Met jobcrafting (sleutelen aan je werk) kan je meer werkplezier gaan ervaren. Daarover in de volgende nieuwsbrief/blog meer.
Coaching
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief/blog maar zelf actief aan de slag, denk dan eens aan coaching. Coaching helpt je aan een nieuw perspectief. Een perspectief van waaruit je weer kunt bewegen, weer in actie kunt komen. Benieuwd hoe coaching jou persoonlijk kan helpen? Of hoe coaching de bijdrage van medewerkers aan de organisatie positief kan beïnvloeden? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. (info@maconloopbaancoaching.nl of 06-10844441)
Connie van der Zwan
Volg me op: